kwartiermakers in de bouw

kwartiermakers in de bouw
de kwartiermakers

maandag 28 juli 2014

HOT is beautiful!

In Sterksel, vlakbij Eindhoven wordt een woning gerealiseerd. Het is de woning van Jos Lichtenberg, Hoogleraar Productontwikkeling TU Eindhoven. Het House of Tomorrow Today een Active House, dat gebouwd wordt volgens een Deens energieconcept. Bij het realiseren van een Active House wordt gedacht vanuit het comfort voor de bewoner: Licht, lucht en zicht!

Ontwerp HOTT Woning Eersel door KAW/e Architecten Eindhoven
Ambitieniveau
• Aantal woningen: 1
• EPC/Labelklasse: 0 (energie leverend)
• CO2 reductie: CO2 neutraal

Bijzonderheden concept
Het leefklimaat in de woning is heel hoog. Dit komt mede door de dynamische schil van de woning. De woning wordt namelijk uitgerust met sensoren die het binnen –en buitenklimaat van de woning monitoren (temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2 gehalte). Als het CO2 gehalte in de woning bijvoorbeeld boven een bepaalde waarde stijgt, opent het huis automatisch en geluidloos een raam of andere ventilatievoorziening. Wanneer het gaat regenen wordt het raam automatisch weer gesloten!

De woning wordt gebouwd volgens het Slimbouwen concept, waar Jos Lichtenberg initiatiefnemer en promotor van is. Bij dit concept wordt tijdens de bouw de woning opgesplitst in vier hoofdactiviteiten :
- Casco (fundering, skelet, vloer)
- Omhulling (dak en gevel)
- Installaties (verwarming)
- Inbouw (keuken)

Voor de verschillende hoofdactiviteiten wordt een lokethoofd aangesteld. Het lokethoofd is een system integrator, een soort onderaannemer met verantwoordelijkheid voor de betreffende procesgang en deze wordt weer aangestuurd door een bouwmeester. Tijdens het ontwerpproces kunnen de lokethoofden hun kennis delen en meeontwerpen onder leiding van de bouwmeester.

De Active House techniek begint bij de mens, het comfort. ‘Een woning is om in te wonen, dus wil je zicht, licht en lucht.’ Jos Lichtenberg legt uit wat het verschil is met een Passive House. ‘Dat maakt de ramen klein en bespaart met dikke wanden op stookkosten. Dit Active House vraagt in beginsel extra energie. Met zoveel ramen in het dak zou ik zelfs moeten gaan koelen. Ik wek echter meer energie op dan ik verbruik –dus eigenlijk hoef ik niet zo zuinig te zijn, maar ik zet intelligente techniek in om de energievraag alsnog sterk te reduceren.’
Het lage dak is gericht op het zuiden en wordt afgewerkt met zonnepanelen die worden gebruikt voor elektriciteit in de woning, maar ook voor het opladen van de elektrische auto. Door een lage temperatuurverwarming en hoge temperatuur plafondkoeling, warmtepomp en warmteopslag wordt de woning gekoeld en verwarmd. De distributie van leidingen verloopt via de aorta (een centrale zone met ruimte voor leidingen), vanwaar ze via o.a. plinten worden vertakt. In de aorta en plinten blijven de leidingen bereikbaar zodat ze gemakkelijk te vervangen zijn of aangepast kunnen worden op nieuwe technologieĆ«n.

Samenwerking
Er wordt gewerkt in een bouwmeestermodel. An-Archi en WVTTK vervullen die rol en sturen de vertegenwoordigers van bovengenoemde hoofdactiviteiten (onderaannemers) aan. Daarachter opereren industriƫle bedrijven. Die leveren uiteindelijk componenten, maar zijn in het voortraject belangrijk als kennisleverancier.

Bouwmeester: An-archi
Architect/bouwmeester: WVTTK
Dakramen: Velux
Puien en ramen: Kremers aluminium
Lucht en binnenklimaat: Windowmaster
Energietechniek: van Delft

Meer weten? Vraag het de kwartiermaker:
Jos Lichtenberg
Tel: 040-2903592
Email: j.lichtenberg@inno-experts.nl
Meer informatie: http://www.actiefbouwen.eu/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten